JAK ZAŁOŻYĆ SKLEP ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ?

To może założę sobie sklep ze zdrową żywnością:) Też Was czasem korci żeby stworzyć coś nowego i własnego? Dlaczego nie sklep ekologiczny? Zdrowy styl życia jest obecnie w natarciu, więc nie powinno być większych problemów ze sprzedażą.

More...

Rzeczywiście, prowadzenie sklepu ze zdrową żywnością ma duże szanse na sukces, chociaż na szybkie wzbogacenie nie ma co liczyć. Oto jaka jest prawda na temat prowadzenia sklepu ekologicznego. Zajmijmy się sklepem stacjonarnym.

Jak otworzyć stacjonarny sklep ze zdrową żywnością?

Przede wszystkim warto interesować się zdrowym odżywianiem, by nie powiedzieć brutalnie, że powinien to być warunek konieczny do prowadzenia sklepu ekologicznego. Bo jak inaczej ocenić wartość sprzedawanych produktów, jak doradzić klientowi? Brać ekologiczna, fani zdrowego odżywiania chętnie wymieniają się spostrzeżeniami, a taki sklep jest  świetnym miejscem dla przepływu informacji.

Poza tym, jeśli właściciel czuje temat, to rośnie gwarancja, że nie zacznie zastępować zdrowej żywności konwencjonalnymi zamiennikami. Takich kombinacji środowisko proekologiczne bardzo nie lubi i słusznie.

Jeśli nie mamy jeszcze założonej działalności gospodarczej to szybko należy to zrobić. Osoby, które nie prowadzą działalności gospodarczej nie mogą niczego sprzedawać, chyba, że się chce handlować warzywami z samochodu na jakimś skrzyżowaniu.

Przymierzając się do prowadzenia sklepu ze zdrową żywnością, mając już działalność, powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie sklep ma się mieścić, zgłębić temat kosztów prowadzenia takiej działalności, a przede wszystkim bardzo dokładnie rozeznać się w sieci dostawców produktów ekologicznych.

Lokalizacja sklepu ekologicznego

jak założyć sklep ze zdrową żywnością pin

Tu obowiązuje podobna zasada jak w innych typach działalności.

Po pierwsze dwa sklepy ekologiczne przy jednej ulicy to trochę za dużo.

Drugi ważny aspekt - kto ma kupować w naszym sklepie? Żywność ekologiczna jest droższa od tej konwencjonalnej, więc z pewnością dobrym pomysłem jest ulokowanie sklepu w zamożniejszej dzielnicy czy osiedlu, a także w galeriach handlowych i centrach miast.

Sklep ze zdrową żywnością - wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Kolejny bardzo ważny czynnik dotyczy wielkości lokalu, w którym nasz sklep ze zdrową żywnością będzie się mieścił, a nade wszystko, czy lokal ów jest przystosowany do prowadzenia tego typu działalności.

Nie potrzeba ogromnej powierzchni, wystarczy nawet 40-50 m2, by wstawić do sklepu kilkaset produktów.  

Prowadzenie każdego sklepu spożywczego, w tym ze zdrową żywnością, wymaga spełnienia szeregu wymogów, które stawia PIS.

To do naszego obowiązku, jako przedsiębiorcy mającego zamiar prowadzić sklep ze zdrową żywnością, należy wystąpienie z wnioskiem do powiatowej jednostki Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie lokalu. Dodatkowo do Inspekcji Sanitarnej musimy zgłosić wniosek o wpisanie naszego sklepu do rejestru zakładów.

Jakie warunki powinien spełnić nasz lokal?

Oto najważniejsze z nich:

  • Do lokalu muszą prowadzić dwa wejścia, jedno dla klientów od frontu, drugie od zaplecza na przyjęcie towaru.
  • Sklep powinien posiadać magazyn do przechowywania towarów oraz pomieszczenie socjalne.
  • Lokal przeznaczony na sklep z żywnością nie może obejść się bez łazienki z bieżącą wodą.
  • Jeśli przewidujemy sprzedaż mięsa, wędlin i innych towarów, które trzeba przechowywać w warunkach chłodniczych konieczne są odpowiednie lady chłodnicze, lodówki, a także krajalnice.
  • Pomieszczenia muszą być czyste, najlepiej z łatwo zmywalnymi powierzchniami, bez śladu zabrudzeń, pajęczyn albo robaków.

Sklep ekologiczny - koszty

Koszty prowadzenia sklepu ze zdrową żywnością należy oszacować zanim wynajmiemy lokal, sam koszt wynajmu powinien oscylować w okolicy 2 tys. zł. Jeśli w naszym lokalu ktoś wcześniej prowadził już sklep z żywnością, to wystarczy wyposażyć i zatowarować lokal.

Zatowarowanie niewielkiego sklepu to jakieś 30-50 tys. zł. Ilość pieniędzy, które włożymy w wyposażenie (regały, lady) sklepu będzie zależała oczywiście od naszej wizji, ale finalnie powinniśmy się zamknąć w kwocie bliskiej kosztów zakupu towaru.

Przy podejściu minimalistycznym wyposażymy nasz sklep nawet za mniej niż 10 tys. zł. Może się jednak zdarzyć, że lokal będzie wymagał przystosowania do działalności spożywczej lub po prostu konieczny będzie remont. Wówczas do powyższych kwot należy doliczyć jeszcze 20-50 tys. zł.

Na koniec nie zapomnijmy o zakupie kasy fiskalnej, to wydatek rzędu 2-3 tys. zł.

Podobną kwotę wyłożymy zatrudniając pracownika.

Wyposażenie sklepu ze zdrową żywnością

Każdy sklep spożywczy wymaga dwóch podstawowych elementów wyposażenia: lad chłodniczych oraz dużej ilości regałów, a także lodówek na napoje.

Chociaż wyobraźnia nas nie ogranicza, to jednak warto pamiętać, że wystrój sklepu ekologicznego powinien być prosty i swojski. Nie pasują tu plusze, złocenia i cukierkowa kolorystyka.

Dlatego w sklepie ze zdrową żywnością dobrze wyglądają drewniane regały, wiklinowe kosze na warzywa i pieczywo, a także lniane lub płócienne worki do przechowywania produktów sypkich.

Hurtownie ze zdrową żywnością

Hurtownie ze zdrową żywnością sprawdzają się doskonale, gdy potrzebujemy kupić produkty paczkowane, czyli wszelkie wiktuały w puszkach i słoikach, makarony, słodycze, mleko w kartonach, soki i napoje. Można korzystać z hurtowni polskich, a także prowadzących działalność na terenie Unii Europejskiej.

Skąd brać świeże produkty ekologiczne do sklepu?

Zaopatrując sklep ekologiczny trzeba się bardziej natrudzić, niż w wypadku zatowarowania sklepu z żywnością konwencjonalną, bo sami musimy znaleźć dostawców. Nie wystarczy pojechać na giełdę lub do hurtowni, żeby wyposażyć sklep.

Zaopatrzenie sklepu w produkty świeże (o krótkotrwałym terminie ważności) stanowić może 50% całości sprzedawanego asortymentu. Skąd więc brać rzeczywiście ekologiczne (bez nawozów, pestycydów regulatorów wzrostu, antybiotyków i dodatków do żywności) owoce, warzywa, mięsa, wędliny, ryby i jaja?

W Polsce działają gospodarstwa ekologiczne, często mogące się już pochwalić eko-certyfikatami. Po nawiązaniu kontaktu z takim rolnikiem możemy się umówić na cotygodniową dostawę wybranych produktów, albo  zrobić zakupy w gospodarstwie ekologicznym za pośrednictwem internetu.

Przydatny serwis Lokalna Żywność pozwala zapoznać się z listą polskich gospodarstw ekologicznych i wybrać te, które nam najbardziej odpowiadają.

Bezpośrednie kontakty z producentami ekologicznej żywności dobrze jest nawiązać na targach zdrowej żywności.

Przykładowo w Warszawie organizowane są targi World Food Poland, gdzie stworzono sektor poświęcony zdrowej żywności. Z kolei największe targi w Europie poświęcone produktom naturalnym (w tym żywności ekologicznej) organizowane są co roku w Londynie.

Każdy właściciel sklepu ze zdrową żywnością powinien śledzić rozwój rynku eko, a także bywać na wybranych wydarzeniach.

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?

Ponieważ produkowana jest z reguły w małych gospodarstwach, gdzie korzysta się głównie z pracy ręcznej, co oznacza, że plony są niższe.

Mniejsze zbiory są również wynikiem naturalnej produkcji, bez stosowania szkodliwych pestycydów i nawozów. Rolnictwo ekologiczne narażone na działanie szkodliwych czynników musi stosować wyższe nakłady na ochronę biologiczną roślin.

Dodatkowo małe gospodarstwa ponoszą większe koszty transportu w porównaniu do rolniczych gigantów.

Internetowy sklep ze zdrową żywnością? Czemu nie!

Posiadanie stacjonarnego sklepu ze zdrową żywnością spełniającego wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej pozwoli nam w przyszłości na rozwinięcie sklepu internetowego. Sklep stacjonarny może wówczas służyć za magazyn, punkt wysyłkowy i miejsce odbioru towaru przez lokalnych klientów internetowych. Jedyne co będziemy musieli zrobić to stworzyć zdalny system sprzedaży.

A jakie jest Twoje zdanie?

Czy sklep ze zdrową żywnością to dobry pomysł na biznes? Zostaw komentarz i kliknij w poniższy link, aby znaleźć więcej pomysłów.

>